Visie

Duurzame vastgoedportefeuilles in 2040

Bij Renor is ons doel: een wereld waarin alle vastgoedportefeuilles in 2040 in lijn zijn met de doelen van het Parijs Akkoord. Wij willen hiermee dat gebouwen niet langer schadelijk zijn voor de natuur, maar juist een positieve invloed op de natuur hebben.

Het doel wordt steeds breder gedeeld in de vastgoedsector, zoals blijkt uit het Paris Proof Commitment van DGBC. De cruciale vraag is nu: hóe bereiken we dit doel daadwerkelijk, op een haalbare en uitvoerbare manier?

Onze visie hierop is helder: organisaties moeten zelf in staat zijn om hun vastgoedportefeuilles te verduurzamen. Duurzaamheid moet integraal deel uitmaken van vastgoedteams, en niet slechts een bijzaak zijn in een los duurzaamheidsteam. Omdat er simpelweg niet genoeg capaciteit is om verduurzaming apart te behandelen, is dit uiteindelijk ook de enige haalbare weg.

Dit vereist een verschuiving in het denken en handelen. De focus verschuift van het behoud van gebouwen naar het verbeteren ervan. Het is praktisch onmogelijk om alle gebouwen in één jaar te verduurzamen, dus het vergt een lange termijn aanpak. Bovendien zijn vastgoedteams doorgaans niet gewend om te sturen op energieverbruik en CO2-uitstoot. Deze combinatie van een andere manier van werken én nieuwe kennis maakt de verduurzaming ingewikkeld.

Desondanks bezitten vastgoedteams al vele essentiële vaardigheden voor de verduurzaming. Als voorbeeld zijn ze al dagelijks bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van projecten. Wij zien onze rol als het verbinden van de bestaande werkwijze met verduurzaming, en zo organisaties stap voor stap helpen naar een duurzame toekomst.

Hoe bereiken we dit? Door een verduurzamingsprogramma aan bestaande teams toe te voegen. Met onze unieke combinatie van software en diensten maken we verduurzaming eenvoudig en toegankelijk voor iedereen die betrokken is. Dit stelt teams in staat om met succes zelf de verduurzaming van het vastgoed uit te voeren.

Wij geloven dat het op deze manier mogelijk is om vóór 2040 daadwerkelijke verduurzaming te realiseren. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.